Larven van lieveheersbeestje tegen bladluis
Larven van lieveheersbeestje tegen bladluis
Bij ons op de website heeft u de mogelijkheid om naast de volwassen lieveheersbeestjes de larven van het lieveheersbeestje te kopen. Larven zijn de jonge van het volwassen lieveheersbeestje. Eitjes van lieveheersbeestjes verkopen wij niet. Omdat na het uitkomen van de larven, de larven elkaar ook op kunnen eten, vinden wij dat niet zo'n passende oplossing. Daarom versturen wij de reeds uitgekomen larven samen met wat voedsel op pad naar u toe, zodat u het zakje alleen maar open hoeft te knippen en de larven hun weg naar de luizen snel zullen vinden.
Van eitjes naar larven
Lieveheersbeestjes leggen eitjes, dit kunnen ze elke dag opnieuw weer. Gemiddeld leggen ze 20 tot 40 eitjes per dag waar na ongeveer 3 tot 8 dagen de larven uit komen. Hoe warmer het is, des te sneller gaat de ontwikkeling van de larven. Larven zijn dus al actieve wezens en zeer hongerig. Meteen nadat ze uit hun eitjes gekropen zijn beginnen ze met eten. Soms eten ze zelf een andere larf van een lieveheersbeestjes die net uit het eitje is op. Maar al snel zullen ze op zoek gaan naar bladluizen.
Hoe eten larven bladluizen die groter zijn dan zij zelf?
Omdat de larven nog verschillende groeifases door zullen maken, zijn ze zeker in het begin vaak kleiner dan de bladluizen die ze eten. Ze bijten dan in ze luis en zuigen deze leeg. De leeggezogen huidje van de luizen blijven dan achter op het blad, dat zijn de witte velletjes die vaak geplakt zitten op de honingdauw die de luizen uitscheiden.
De verschillende groeifases van de larve van het lieveheersbeestje
Gedurende de groei vervellen de larven drie keer. De eerste vervelling vindt meestal al in het zakje waarin ze geleverd worden plaats. De larven zetten zich tijdens deze vervelling met de achterkant van hun lijfje vast aan het zaagsel. Vervolgens zitten ze 24 uur stil, om na die tijd een slag groter uit hun vel te barsten. Het achtergelaten vel blijft achter en lijkt veel op een dode larve, het verschil is echter dat je door een vervelling heen kunt kijken.
Nadat de larven in ongeveer 3 tot 4 weken tijd drie keer dit vervel proces hebben doorstaan, zullen ze in de laatste fase in pop gaan. Daar vindt de metamorfose tot een volwassen lieveheersbeestje plaats. In ongeveer 10 dagen tijd maken ze een fantastische verandering door! Ik blijf het waanzinnig vinden dat dit kan; de larven kruipen na deze dagen uit hun pop en hebben vanaf dan de vrijheid om de wereld vliegend te gaan verkennen.
Wanneer de volwassen lieveheersbeestjes de vrijheid hebben ontdekt dat ze kunnen vliegen, zullen ze dat doen wanneer er niet meer voldoende te eten is voor zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes. Zolang er nog voldoende voor iedereen te eten is en de omgeving veilig is, doordat de mieren van het gewas geweerd zijn, zullen ze blijven. Wanneer er meer voeding, dus luizen zijn, dan de larven en lieveheersbeestjes samen kunnen eten, zullen de lieveheersbeestjes eitjes gaan leggen. Zoals hierboven beschreven kunnen ze 20 tot 40 eitjes per dag leggen en komen die afhankelijk van de temperatuur na 3 tot 8 dagen uit. Zo zorgen ze zelf voor een biologisch evenwicht, waardoor de overlast door luizen zal verdwijnen. Ook wanneer er misschien wat te weinig larven zijn ingezet, zal tijd de natuur de ruimte geven om zichzelf te herstellen.
Aantal benodigde larven
Hoeveel larven heb ik nodig?
Hieronder vindt u de richtlijnen voor de benodigde hoeveelheid larven per soort gewas. Deze richtlijnen geven u een indicatie van de benodigde hoeveelheid larven, maar neem deze hoeveelheden niet te precies. Het is namelijk niet de bedoeling dat u de larven stuk voor stuk uitzet. De larven worden geleverd in een zakje, waarin ze ook vervellen. In deze fase zijn ze zeer kwetsbaar en kan een aanraking dodelijk voor ze zijn. Het is dus wel zo prettig voor ze wanneer ze het zakje of het zaagsel waar ze zich op bevinden, op hun eigen tempo kunnen verlaten. Dit kan door het zakje op te hangen of tegen de stam te plaatsen, zoals op de bijgeleverde gebruiksaanwijzing beschreven staat, of de inhoud van het zakje uit te strooien over de bovenzijde van het gewas, wanneer de inhoud van het zakje over meerdere gewassen verdeeld dient te worden.
Bomen
Stamdiameter 0 - 10 cm = 50 larven
Stamdiameter 10 - 20 cm = 100 larven
Stamdiameter 20 - 50 cm = 250 larven
Stamdiameter > 50 cm = 500 larven
Hagen
Voor hagen adviseren wij 10 larven per m². Bij een hoge plaagdruk, verdubbelt u het aantal.
Rozen en bloeiende planten
5 tot 10 larven per rozenstruik tot 75cm
Is er veel bladluis of is de struik groter dan 75cm? Verdubbel dan het aantal larven.
Moestuin
3 tot 5 larven per plant.
Bladluizen kunt u zowel met larven van het lieveheersbeestje als met volwassen lieveheersbeestjes bestrijden. Wij adviseren om buiten larven van het lieveheersbeestjes te gebruiken. Binnen of in een kas kunt u zowel volwassen lieveheersbeestjes als larven in zetten.
Zowel het volwassen lieveheersbeestje als de larven starten vanaf het moment dat u de beestjes vrijlaat tussen de planten, bloemen of in de bomen met bladluis, met het eten van bladluis. Een larve eet zelfs nog meer bladluis dan een volwassen lieveheersbeestje!
Het voordeel van larven is dat zij niet kunnen vliegen, dus buiten op de plek blijven waar u ze hebt uitgezet. Hierdoor eten ze precies de plaag weg op de plek waar u dat het liefste ziet.
Een volwassen lieveheersbeestje kan wel vliegen. Wanneer u de volwassen lieveheersbeestjes vrijlaat in u kas of in een andere binnen situatie, zullen zij zelf beter dan de larven in staat zijn om de plaag op verschillende plekken weg te eten. De uitleg hiervoor is eenvoudig, door haar vleugels kan het lieveheersbeestje zich makkelijker verplaatsen. Een ander voordeel van een volwassen lieveheersbeestje ten opzichte van een larve is dat zij, wanneer de plaag druk van de bladluizen hoog is, direct eitjes zal leggen en er zo voor zorgt dat de populatie lieveheersbeestjes zich kan uitbreiden. Dit zal zij blijven doen tot het moment dat er een biologisch evenwicht is bereikt.
KLIK HIER EN BESTEL DIRECT
Hoe zet ik de larven uit?
Om te leren hoe u de larven tegen bladluis eenvoudig uit kunt zetten, klik dan hier dan ziet u hoe eenvoudig het is om de larven van het lieveheersbeestje uit te zetten.
U ontvangt de larven in een brievenbus enveloppe. Daarin zit het zakje met larven en een gebruiksaanwijzing. Het enige wat u hoeft te doen is het zakje, zo snel mogelijk na ontvangst, het liefst dezelfde dag nog, te openen en uit te strooien over het bloemen, planten of struiken waar u de bladluis plaag wilt bestrijden.
Geduld hebben is nu belangrijk. Meer hoeft u echt niet te doen. De larven vinden hun weg in de natuur en zullen al snel nadat ze zijn vrij gelaten beginnen met het eten van de bladluis. Sommige larven zullen aan het vervellen zijn op het moment dat u ze uitstrooit, dat is geen probleem. De larven hebben zich vastgezet aan het zaagsel en kruipen op het moment dat ze daar klaar voor zijn zelf uit hun vel.
Wellicht is het zo dat u denkt dat er op het eerste gezicht niet voldoende larven in het zakje zaten. Dit kan komen doordat de larven verschillende formaten hebben. De kleinste larven zijn ongeveer 1 mm groot en dus zeer lastige te zien. De grotere larven zijn ongeveer 4 mm groot. Deze spreiding in formaat is een bewust keuze van ons, naar onze mening vindt hierdoor de beste bestrijding van de bladluis plaats.
Waar moet ik op letten?
Mieren zijn de natuurlijke vijanden van de lieveheersbeestjes. Mieren zijn namelijk dol op de honingdauw, het plak spul, wat de bladluizen uitscheiden. Het is zelfs zo dat mieren hele kolonies bladluizen naar plekken verplaatsen waar zij de bladluis kolonie goed kunnen beschermen! Dus wanneer u bladluis wilt gaan bestrijden met lieveheersbeestjes dan is het raadzaam om de mieren te weren van de plek waar u bladluis wilt gaan bestrijden. U kunt de mieren zelf natuurlijk ook bestrijden of extra larven inzetten. Het uitstrooien van de larven helpt de larven ook om zich beter te kunnen beschermen tegen de mieren. Ze worden zo veel beter verdeeld over het gewas, waardoor mieren een minder groot gevaar vormen. Ervaring leert wel, dat wanneer u bij het zien van de eerste bladluis start met bestrijding ervan dat er vaak nog niet veel mieren aanwezig zijn.
Producten om mieren te bestrijden vindt u hier.
Wilt u de larven over meerdere planten of struiken verdelen?
Dit is eenvoudig. U kunt de larven gewoon over de bovenzijde van de planten uitstrooien. Wanneer u dit geen prettig idee vindt, kunnen wij ook extra zakjes bijvoegen. U kunt dan zelf het zaagsel, waarin de larven zich bevinden, verdelen over de extra zakjes. Let op! De verdeling van de larven over de zakjes is dan wel minder nauwkeurig, dit kan invloed hebben op het resultaat.
Wat heb ik nodig?
Waar moet ik op letten?
Gebruiksaanwijzing