Algemene informatie spint
Algemene informatie spint
Spint mijten behoren, in tegenstelling tot insecten, tot de klasse spinachtige en de onderklasse mijten. Doordat spint zich zeer snel kan voortplanten, richten zij regelmatig in veel verschillende soorten gewassen grote schade aan.
Soorten spintmijten
Kasspint, ook wel bonespint genoemd, is in Nederland en België de meest voorkomende Spintmijt. De kleur van de spintmijt is afhankelijk van het gewas en varieert van oranje, licht-geel, rood tot bruin. Wanneer er veel spint op een plant aanwezig is, is er vaak spinsel te vinden, meestal in de koppen van de plant.
Ontwikkeling van spint
De populatie ontwikkeling van spint is afhankelijk van de temperatuur, de luchtvochtigheid, de gewassoort en de kwaliteit van het gewas. Bij temperaturen lager dan 12°C staat de ontwikkeling van spint stil. Naarmate de temperatuur stijgt, ontwikkelt de populatie zich sneller. Bij temperaturen boven de 30°C neemt de ontwikkelingssnelheid af en temperaturen van 40°C of hoger zijn schadelijk voor de ontwikkeling van spint. Interessant is dat de temperatuur en luchtvochtigheid rond het bladoppervlak waar de spintmijt leeft kan verschillen van die van de ruimte waarin het gewas zich bevindt. Door de bladaantasting neemt de verdamping van het blad af en daalt de luchtvochtigheid rond het blad. Tevens stijgt de temperatuur rond het blad.
Schadebeeld
Schade veroorzaakt door spint is te herkennen aan kleine, gele puntjes op het blad. Zowel de larven, nimfen als volwassen spintmijten printen in plantencellen om zich te voeden met plantenweefsel en plantensappen. Hierdoor ontstaan de gele puntjes aan de bovenzijde van het blad. Door extreme aantasting door spintmijt kunnen de bladeren zelfs helemaal geel worden, afsterven en afvallen. Dit kan ernstige schade voor de gehele plant opleveren.
Richtlijnen voor inzet van natuurlijke vijanden
Rood met Zwarte Stippen levert twee soorten natuurlijke vijanden tegen spintmijt.
Tetrix is goed in te zetten op allerlei gewassen bij relatief droge omstandigheden, zoals in binnenbeplantingen of drogere perioden. De luchtvochtigheid dient minimaal 40% te zijn. De roofmijten worden geleverd op gedroogd bonenblad en kan het best aan de basis van besmette takken of bladeren worden geplaatst: de roofmijten lopen dan zelf naar de uiteinden.
Spidex is tevens inzetbaar op allerlei gewassen en heeft een goede werkzaamheid bij een minimale luchtvochtigheid van 75%.
Richtlijn benodigde hoeveelheid roofmijten
Als richtlijn voor de benodigde hoeveelheid roofmijten adviseren wij 500 roofmijten voor een oppervlakte van 25m². Houdt u er rekening mee dat de roofmijten gevoelig zijn voor diverse chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Wat heb ik nodig?
Waar moet ik op letten?
Gebruiksaanwijzing
Roofmijten tegen spint kopen