Veelgestelde vragen
0
Sluiten

Categorieën

Filters
      Sandipa van Bruggen - Dinsdag 2 Maart 2025

      Zijn jouw planten in gevaar? Dit zijn de 7 signalen van bladluis!

      Herken de eerste tekenen van bladluis op uw planten, struiken en bomen

      Bladluizen zijn kleine insecten die zich voeden met het sap van planten, wat kan leiden tot groeivertraging en andere schade. Het tijdig herkennen van een bladluis haard kan veel schade te voorkomen en scheelt ook in de kosten! Want hoe eerder u de bladluis plaag herkent, des te minder larven van het lieveheersbeestje heeft u nodig om de luizen te bestrijden.

      Hieronder staat een overzicht van de signalen waar u op kunt letten:

      1. Aanwezigheid van mieren

      Mieren zijn dol op de honingdauw die bladluizen uitscheiden. Wanneer u mieren op of in de buurt van een bloem, plant, struik of boom ziet is de kans groot dat er ook bladluizen op aanwezig zijn.  

      2. Kleverige substantie op bladeren en stengels

      Een duidelijk signaal dat er luizen op het gewas aanwezig zijn de plakkende bladeren. De kleverige laag, honingdauw genaamd, ontstaat door het teveel aan bladsuikers wat door de bladluizen uitgescheiden wordt. Naast de overlast door plakkende vloeren en meubels, verhoogd de aanwezigheid hiervan ook de kans op ziekmakende schimmels zoals roetdauw. Ook trekt deze suikerhoudende substantie mieren, wespen en vliegen aan.  

      3. Gekrulde of misvormde bladeren

      Bladluizen voeden zich met name met sappen uit jonge scheuten en bladeren. Dit kan ervoor zorgen dat het blad gaat vervormen of opkrullen. Dit kan uiteraard de groei van de plant belemmeren en de algehele gezondheid ervan aantasten.

      4. Verkleuring en verwelking

      Wanneer de bladluizen al langere tijd of met grote hoeveelheden op het gewas aanwezig zijn, kan het blad gaan vergelen of verwelken. Doordat de luizen essentiële voedingstoffen aan de plant onttrekken, wordt het gewas steeds zwakker en dat is vaak aan alles te zien. 

      5. Witte huidjes

      Bladluizen vervellen meerdere keren tijdens hun ontwikkeling. De achtergebleven witte huidjes vind je dan terug op bladeren en rondom de plant. Wanneer je deze ziet duidt dit erop dat er bladluizen aanwezig zijn op het gewas. De witte vervellingen kunnen overigens ook een positief teken zijn en duiden op leeggezogen luizen! Het is dan ook de moeite waard om te verder te kijken, want wellicht zijn er al larven actief bezig met het bestrijden van de luizen. 

      6. Plekken waar je de bladluizen terug kunt vinden

      Bladluizen zijn vaak terug te vinden aan de onderzijde van het blad, in de toppen van jonge scheuten en in  bloemknoppen.

      7. Hieraan herken je een bladluis: 

      • Kleur: groen, geel, zwart, grijswit, roze, rood of bruin

      • Grootte: tussen de 1 en 6 mm 

      • Vorm: Bladluizen hebben een peervormig lichaam met lange antennes op hun voorhoofd die naar achteren wijzen. Tevens hebben ze twee buisvormige uitsteeksels op hun achterlichaam

      • Aantal poten: De bladluis heeft 6 poten

      • Verschijningsvorm: Ze komen zowel met als zonder vleugels voor.

      • Beweging: Bladluizen bewegen zich langzaam en zijn meestal aan de onderzijde van het blad terug te vinden. Daar voeden ze zich met plantensappen. U kunt ze echter ook terugvinden op de stengels, knoppen van planten en de bloemen.

      Actie ondernemen

      Wanneer je hebt ontdekt dat er bladluizen op het gewas aanwezig zijn is dat het moment om larven van het lieveheersbeestje te bestellen! Larven zijn dol op de bladluizen, kunnen nog niet vliegen en blijven dus op de plek waar ze zijn uitgezet en doen al het werk voor je. Het enige wat jij hoeft te doen is de larven van het lieveheersbeestje bestellen. 

      Wil je eerst weten hoeveel larven je nodig hebt om de bladluis plaag te bestrijden?
      Klik dan hier!

      Wil je weten wat je vervolgens met de larven moet doen?
      Neem dan hier eens een kijkje.

      Blog

      Recente artikelen

      Vergelijk 0

      Voeg nog een product toe (max. 5)

      Start vergelijking