Klein groen, groot verschil: Zo draag je bij aan een gezonde balans
Toen ik begon met roodmetzwartestippen.nl, wist ik één ding zeker: de natuur biedt altijd de beste oplossingen. Of je nu een grote tuin hebt, een balkon vol planten of een kleine geveltuin, jij kunt helpen het biologisch evenwicht te verbeteren. En dat is belangrijk, want in onze versteende leefomgeving hebben insecten, vogels, überhaupt dieren én ook wij mensen het steeds moeilijker. Ja ook wij, want ook wij zijn onderdeel van de natuur!
Kijk maar eens om je heen hoeveel mensen zichzelf voorbij lopen, het leven aan het organiseren en controleren zijn en vergeten om dat wat ze beleven ook de voelen. Ze missen de verbinding met met zichzelf, met hun natuur.
Waarom is een biologisch evenwicht zo belangrijk?
Wanneer iets niet in evenwicht is, gaan dingen niet meer vanzelf. Dan moet er gewerkt worden om iets weer goed te laten zijn. Dat zien we terug in ons leven en ook in de natuur om ons heen. Elke plek waar inheemse planten, struiken of bomen de ruimte krijgen heeft toegevoegde waarde. Nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes, bijen en vlinders krijger er de ruimte krijgen. Ze bestuiven de bloemen, bestrijden plagen en dienen zelf weer als voedsel voor andere dieren. Zo houden ze samen het ecosysteem in balans.
Door de versteende omgevingen, het gebrek aan natuur en daar waar het wel is veelvuldig gebruik van gifstoffen, is de balans vaak zoek. Hierdoor hebben bladluizen, slakken en andere plaagdieren vrijspel.
Ook jij kunt bijdragen!
Met een paar planten op je balkon of een geveltuin kun je een enorm verschil maken. Wanneer je kiest voor inheemse en biologische bloemen, planten en kruiden creëer je een plek waar nuttige insecten op afkomen. Een paar luizen op deze planten is geen enkele probleem. Sterker nog, dat trekt natuurlijke vijanden.
Wanneer de bladluizen zich snel vermeerderen en beginnen te zorgen voor overlast dan kun je ervoor kiezen om ze te bestrijden. Vermijd hierbij chemische bestrijdingsmiddelen, dit vernietigt de nog opkomende balans. Een meer helpende keus zijn natuurlijke vijanden, zoals de larven van lieveheersbeestjes die dol zijn op bladluizen of nematoden tegen naaktslakken die zichzelf voortplanten door gebruik te maken van de (naakt)slak als gastheer, waardoor deze zich terugtrekken in de grond en sterven.
Wil je zien hoe de natuur haar werk doet?
Hang dan een Insectenhotel op of zet een paar potten met nectarplanten neer. Binnen de kortste keren zie je leven in je mini-ecosysteem! Samen zorgen we zo voor meer biodiversiteit. Dat wat jij doet, doet er toe!
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Dat wat jij doet, doet er toe!
Maak de impact van dat wat jij doet niet kleiner, dat is voor niemand helpend. Jij voegt wat toe en ik wil je dan ook van harte uitnodigen om gebruik te maken van deze mogelijkheid. Ieder op een eigen unieke wijze.
Via Rood met Zwarte Stippen nodig ik je uit om je te laten verwonderen door de kracht en pracht van de natuur, wat de weg opent om je weer meer met de natuur te verbinden. De Lieveheersbeestjes en haar larven als bestrijders van bladluizen staan hierbij centraal.
In mijn praktijk voor Lichaamsgerichte- en Energetische Therapie begeleid ik mensen op hun weg terug naar de verbinding met zichzelf.