Bladluis in je tuin? Dit geheime wapen eet ze allemaal op!
Als tuinliefhebber of liefhebber van de klimroos tegen de gevel van je huis weet je hoe frustrerend het is wanneer je zorgvuldig gekoesterde planten worden aangevallen door bladluizen. Deze kleine insecten zuigen het sap uit je planten, wat leidt tot verwelking en groeivertraging. Maar dat niet alleen, ook laten de luizen plakkerige honingdauw achter waardoor de grond en meubels eronder ook beginnen te plakken! Gelukkig biedt de natuur zelf een effectieve en milieuvriendelijke oplossing: lieveheersbeestjes en hun larven.
De kracht van lieveheersbeestjes
Lieveheersbeestjes zijn niet alleen leuk om te zien, maar ze zijn ook dol op bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet tientallen bladluizen per dag en haar larven nog veel meer. Die willen namelijk maar één ding en dat is zo snel mogelijk volwassen worden.
Waarom larven van het lieveheersbeestje ipv volwassen lieveheersbeestjes?
Het inzetten van lieveheersbeestjeslarven heeft een groot voordeel: ze kunnen nog niet vliegen en blijven daardoor op de plek waar ze zijn uitgezet. Dit maakt ze bijzonder effectief in het gericht bestrijden van bladluishaarden. Na 3 tot 5 weken verpoppen de larven en worden ze een volwassen lieveheersbeestjes. Al die weken kunnen ze niet vliegen en blijven ze dus op de plek waar jij ze hebt uitgezet.
Nadat de larve volgroeid is en het volwassen lieveheersbeestje kan vliegen, zal die dat ook doen wanneer er niet meer voldoende bladluizen zijn voor iedereen. Maar wanneer er nog veel luizen zijn, dan zal het lieveheersbeestjes eitjes leggen en zo de populatie larven verder uitbreiden.
Een natuurlijke balans in je tuin
Door inheemse lieveheersbeestjes en/of larven in te zetten, in plaats van gif of andere vorm van bestrijding, draag je bij aan herstel van een natuurlijke balans. Door samen te werken met de natuur stimuleer je de biodiversiteit in je tuin en daarmee een gezond ecosysteem.
Hoe ga je te werk?
Het is helpend om te weten dat mieren bladluizen beschermen. Dit doen ze omdat ze dol zijn op honingdauw, het zoete plakspul wat de bladluizen uitscheiden. Nu je dit weet kun je voor jezelf de keuze maken of je de mieren wilt weren of bestrijden voordat je larven of volwassen lieveheersbeestjes inzet tegen bladluis. Tip om mieren te weren of te bestrijden lees je hier.
Ervaar het zelf
Door larven in te zetten bestrijd je bladluis op een natuurlijke manier, vermijd je chemische bestrijdingsmiddelen en ondersteun je een gezond ecosysteem in je tuin.
Benieuwd naar deze manier van bladluis bestrijding en wil je het zelf eens op deze milieuvriendelijke manier bladluis bestrijden? Klik dan hier en bestel eenvoudig en snel lieveheersbeestjes! Je ontvangt ze gewoon per briefpost